18.september 2024
Prosjektet Kalvelykke undersøker hvordan ku og kalv i melkeproduksjon kan få være lenger sammen i fjøs og på beite, og hvilke fordeler og utfordringer dette gir for bønder. Målet er å undersøke om sambeiting kan gi bedre helse, dyrevelferd og økonomi sammenlignet med tradisjonell drift. I tradisjonell drift skilles kalven fra mora med en gang eller etter noen få dager.
Prosjektet er finansiert med støtte fra Regionalt forskningsfond Møre og Romsdal og Statsforvalteren i Trøndelag og Møre og Romsdal.
Det treårige prosjektet viser at sambeiting mellom ku og kalv kan gi flere fordeler. Kalvene får bedre helse og tilvekst, og bøndene opplever mindre arbeid med kalvestellet. Samtidig oppfyller dette også kravene til dyrenes naturlige atferdsbehov og forventninger som kommer fra forbrukerne.
Det er imidlertid noen utfordringer knyttet til et slikt driftsopplegg. Blant annet opplever bønder et økonomisk tap på grunn av redusert melkemengde når kalven får die fritt. I tillegg kreves det investeringer for å tilrettelegge fjøs og beiteområder for samvær mellom ku og kalv.
En løsning kan være gradvis separasjon av ku og kalv, noe som reduserer stress for begge parter. Digitale verktøy som GPS-overvåking av dyras bevegelser kan bidra til å sikre god dyrevelferd og mindre arbeidsbelastning for bonden.
Erfaringene fra Kalvelykke gir verdifull innsikt i hvordan man kan forbedre drifta for å ivareta både dyrevelferd og økonomi. Selv om noen bønder har hatt suksess med sambeiting, vil løsningene variere fra gård til gård, og være avhengig av bonde, fjøs og beiteforhold. Fremtidig forskning vil gi enda bedre grunnlag for å utvikle praktiske og lønnsomme løsninger som fremmer god dyrevelferd, og som også ser på langtidseffekter for både dyrene og bøndene.
Informasjon fra denne saken er hentet fra NORSØK og NLR.
Les mer om prosjektet her:
Les hele sluttrapporten for prosjektet her:
https://www.nlr.no/files/documents/Landbruk-Nordvest/Kalvelykke-Sluttrapport.pdf
Dyrevelferd handler om mye mer enn å bare forhindre sykdom og skader. Men for å få innsikt i hva som er god dyrevelferd, må vi kunne måle ting.
Les merMange er opptatt av at melkekyr skilles fra kalven sin kort etter fødsel. Men det finnes mange praktiske utfordringer som må løses om det skal legges til rette for mer samvær mellom ku og kalv.
Les mer